Barvy vína
-
Vyrábí se z "bílých" odrůd hroznů. Někdy může mít mírně narůžovělou(např.Pálava=růžové hrozny), nebo naoranžovělou barvu - je to dáno buď barvou slupek hroznů(delší odležení vína bez odfiltrování slupek), nebo též větší cukernatostí, či delším zráním v dřevěných sudech.
-
Vyrábí se z "modrých" odrůd hroznů, jejichž slupky dávají vínu červenou barvu. Sytost červené závisí ve značné míře na odrůdě vína - např. Rulandské modré je většinou světlejší a např. Alibernet(tzv. barvíř) má naopak velmi sytou červenou barvu.
-
Vyrábí se z "modrých" odrůd hroznů, jejichž slupky se ihned odfiltrují, takže víno od nich nedostane červenou barvu a je tedy výsledně bílé(případně s mírnými odstíny růžové, či oranžové). Víno má také zajímavou chutˇ- mnohdy zcela odlišnou, než původní "červená" odrůda zrající na slupkách.
-
Vyrábí se z "modrých" odrůd hroznů, jejichž slupky se odfiltrují, aby rmut nedal víně sytou červenou barvu(a také další chutě a "hutnost" červeného vína). Odstín růžové barvy pak závisí na odrůdě vína a hlavně na době, po kterou víno leželo na slupkách.